Opblaasbare kussens houden Sports Hall van Lamezia Terme comfortabel

Anonim

Opblaasbare kussens houden Sports Hall van Lamezia Terme comfortabel

architectuur

Stu Robarts

13 februari 2016

6 afbeeldingen

De structuur bestaat uit een stalen frame met een buitenlaag van ETFE onder druk staande luchtkussens (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

De nieuwe arena van Lamezia Terme ziet er comfortabel genoeg uit om een ​​dutje te doen, maar is ontworpen voor veel meer energieke activiteiten dan dat: het is de nieuwe sporthal van de Italiaanse stad. Inderdaad, de comfortabel ogende kussens aan de buitenkant zijn zelf hard aan het werk, helpen het gebouw te verlichten en regelen de temperatuur.

Onder de sportevenementen die de sporthal van Lamezia Terme is ontworpen om te hosten, zijn internationale toernooien voor sporters met een handicap. Het wordt ook gebruikt voor concerten, conferenties en andere evenementen. Als zodanig was het nodig dat een zekere mate van flexibiliteit in het ontwerp werd ingebouwd.

Daarnaast werd projectarchitect Vittorio Grassi Architetto & Partners op de hoogte gebracht om de zichtbaarheid en nabijheid van toeschouwers tot het speelterrein te optimaliseren, om afzonderlijke toegangstrajecten te bieden aan atleten en het publiek, om ervoor te zorgen dat aanvullende sportscholen en ruimtes op een dag konden worden gebruikt -to-dag basis, en om goede energie en akoestische prestaties voor het gebouw te leveren.

De arena van 8.000 m² (86.100 m²) bevindt zich op een terrein van 5 ha (12 ac). Zijn vorm wordt beschreven door Vittorio Grassi Architetto & Partners als zijnde "vloeibaar en asymmetrisch", en doet ook denken aan een lokale kustlijnrots, die soepel en afgerond is zoals het is. Deze vorm, gekoppeld aan de lichtgewicht structuur van het gebouw, werd gedragen door de noodzaak om te voldoen aan seismische vereisten en om te profiteren van de heersende winden voor natuurlijke ventilatie.

De structuur bestaat uit een stalen frame met een buitenlaag van ETFE onder druk gezette luchtkussens. ETFE is een lichtgewicht, elastisch en isolerend polymeer, waarvan ook wordt gezegd dat het schoon blijft door zijn antikleefeigenschappen. Het is misschien het meest bekend voor de buitenkant van het Beijing National Aquatics Centre.

De eigenschappen van ETFE maken het ideaal voor gebruik in de sporthal van Lamezia Terme, wat helpt het gewicht van de constructie te minimaliseren, warmtewinst in de zomer te verminderen en warmteverlies in de winter te verminderen. Dit helpt op zijn beurt het energieverbruik en de kosten tot een minimum te beperken. Het materiaal is ook doorschijnend en zorgt voor veel natuurlijk licht in het gebouw, wat zorgt voor een voortdurend veranderend uiterlijk als de lichtomstandigheden gedurende de dag veranderen.

Binnen is de arena opgedeeld in drie hoofdniveaus, met verschillende toegangswegen en ruimtes voor sporters en het publiek. Er zijn 3.500 zitplaatsen voor sportevenementen en dit kan worden verhoogd tot 4.300 voor andere evenementen, waarbij mobiele podia ook kunnen worden uitgebreid indien nodig.

Een continue lus rond de omtrek zorgt voor een goede circulatie van het publiek en snelle evacuatie van toeschouwers na een evenement of in geval van een noodsituatie. Een glazen dubbele hoogte foyer en bovenste ring geven een glimp van wat er gaande is in de arena van buiten en van het omliggende landschap van binnenuit.

De bouw van de sporthal van Lamezia Terme begon in 2014 en is aan de gang.

Bron: Vittorio Grassi Architetto & Partners

De arena van 8.000 m² (86.100 m²) bevindt zich op een site van 5 ha (12-ac) (met dank aan Vittorio Grassi Architetto & Partners)

Het ETFE-exterieur is doorschijnend, waardoor veel natuurlijk licht het gebouw binnenvalt en zorgt voor een constant veranderend uiterlijk als de lichtomstandigheden gedurende de dag veranderen (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

De vorm van de arena wordt door Vittorio Grassi Architetto & Partners omschreven als zijnde "vloeibaar en asymmetrisch", en doet ook denken aan een plaatselijke kustlijn (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

Deze lichtgewicht structuur is ontworpen om te voldoen aan seismische vereisten (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

De vorm van dit gebouw maakt gebruik van de heersende winden voor natuurlijke ventilatie (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)

De structuur bestaat uit een stalen frame met een buitenlaag van ETFE onder druk staande luchtkussens (Credit: Vittorio Grassi Architetto & Partners)