Prachtige geplooide gevels definiëren GROTE Shenzhen torens

Anonim

Prachtige geplooide gevels definiëren GROTE Shenzhen torens

architectuur

Adam Williams

9 augustus 2018

16 afbeeldingen

Het Shenzhen Energy Mansion bestaat uit twee torens, een oplopend tot 120 m (393 ft) -tall en de andere reikt tot 220 m (721 ft) (Credit: Chao Zhang)

Hoewel sommige bedrijven tevreden zijn om een ​​typische rechthoekige toren te ontwerpen en het een dag te noemen, is dat niet echt BIG 's stijl, en het bedrijf biedt opnieuw een unieke draai aan wolkenkrabberontwerp met zijn Shenzhen Energy Mansion. Het recent voltooide project bestaat uit twee torens die de verblinding door zonlicht en de energiebehoefte verminderen met hun golvende vorm en prachtige gevouwen gevels.

Het Shenzhen Energy Mansion, waar ook Transsolar en Arup bij betrokken waren, werd in 2009 in gebruik genomen na een architectuurwedstrijd en de bouw begon in 2012. Zijn twee torens stijgen respectievelijk tot 120 m (393 ft) -tall en 220 m (721 ft). Ze worden samengevoegd door een podium van 34 m (111 ft) met lobby's, een conferentiecentrum, een cafetaria en een tentoonstellingsruimte.

Binnen hebben de gebouwen een gecombineerde vloeroppervlakte van 96.000 m² (ongeveer een miljoen vierkante voet), waarbij de bovenste verdiepingen zijn gereserveerd voor de Chinese staat Shenzhen Energy Company en lagere verdiepingen die gehuurde kantoorruimte aanbieden. Het uitstekende gedeelte van de hogere wolkenkrabber biedt vergaderruimten, executive clubs en personeelsfaciliteiten.

De gevels van de gebouwen bestaan ​​uit beglazing en een aluminium huid die van een patroon is voorzien om de hoeveelheid daglicht te beheersen die binnenin doordringt. Dit, samen met strategisch geplaatste plooien, helpt de schittering van de zon en de winst van zonnewarmte te verminderen, waardoor de energie-eisen voor airconditioning en andere koelmethoden worden verlaagd.

"Door delen van de envelop te vouwen die zonnebelastingen en verblinding zouden verminderen, oscilleert een façade met gesloten en open delen tussen transparantie naar één kant en dekking naar de andere, " zegt de firma. "De gesloten delen zorgen voor een hoge isolatie terwijl ze direct zonlicht blokkeren en uitzicht bieden. Als resultaat hiervan zien de torens er uit als een klassieke vorm met een organisch patroon op afstand en als een elegante geplooide structuur van dichtbij.

"De kronkelende richting van de gevel komt overeen met de zonne-oriëntatie: het maximaliseert naar het noorden gerichte opening voor natuurlijk licht en uitzicht, terwijl de blootstelling aan de zonnige kanten wordt geminimaliseerd. Dit duurzame gevelsysteem vermindert het totale energieverbruik van het gebouw zonder bewegende delen of gecompliceerde technologie. "

Het Shenzhen Energy Mansion heeft de LEED Gold-certificering gekregen (een groene bouwnorm). Andere duurzame kenmerken zijn efficiënte verlichtingssystemen, recyclage van grijswater en elk gebouw heeft een groen dak.

Bronnen: Bjarke Ingels Group, Arup

Het Shenzhen Energy Mansion bestaat uit twee torens, een oplopend tot 120 m (393 ft) -tall en de andere reikt tot 220 m (721 ft) (Credit: Chao Zhang)

Het Shenzhen Energy Mansion is ontworpen door BIG, maar heeft ook Transsolar en Arup betrokken (Credit: Chao Zhang)

Het Shenzhen Energy Mansion werd in gebruik genomen na een architectuurwedstrijd in 2009 en de bouw begon in 2012 (Credit: Chao Zhang)

De opvallende vorm van het Shenzhen Energy Mansion geeft het een ander uiterlijk, afhankelijk van waar je het in de stad bekijkt (tegoed: Chao Zhang)

Het Shenzhen Energy Mansion bestaat uit een gecombineerde vloeroppervlakte van 96.000 m² (ongeveer een miljoen vierkante voet) (Credit: Chao Zhang)

De bovenste delen van het Shenzhen Energy Mansion zijn gereserveerd voor het staatseigendom Shenzhen Energy Company, terwijl de lagere ruimtes zijn opgebouwd uit kantoorruimte (Credit: Chao Zhang)

"Shenzhen Energy Mansion is ons eerste gerealiseerde voorbeeld van 'engineering zonder motoren ' - het idee dat we de afhankelijkheid van machines uit onze gebouwen kunnen ontwikkelen en de architectuur de prestaties kunnen laten vervullen, " zegt BIG oprichter Bjarke Ingels (Credit: Chao Zhang)

"Shenzhen Energy Mansion verschijnt als een subtiele mutatie van de klassieke wolkenkrabber en maakt gebruik van de interface van het gebouw met de externe elementen: zon, daglicht, vochtigheid en wind om maximaal comfort en kwaliteit van binnen te creëren. Een natuurlijke evolutie die er anders uitziet omdat hij presteert anders, "voegt BIG oprichter Bjarke Ingels (Credit: Chao Zhang) toe

Volgens BIG, zelfs wanneer de zon direct vanuit het oosten of westen op het gebouw schijnt, worden de meeste van zijn stralen gereflecteerd van het glas, waardoor wordt voorkomen dat het het interieur onnodig verwarmt en de energie-eisen vermindert (Credit: Chao Zhang)

Het Shenzhen Energy Mansion bestaat uit een gecombineerde vloeroppervlakte van 96.000 m² (ongeveer een miljoen vierkante voet) (Credit: Chao Zhang)

De twee torens van het Shenzhen Energy Mansion zijn samengevoegd met een 34 m (111 ft) groot podium met lobby's, een conferentiecentrum, een cafetaria en een tentoonstellingsruimte (met dank aan Chao Zhang)

De bovenste delen van het Shenzhen Energy Mansion zijn gereserveerd voor het staatseigendom Shenzhen Energy Company, terwijl de lagere ruimtes zijn opgebouwd uit kantoorruimte (Credit: Chao Zhang)

Het Shenzhen Energy Mansion bestaat uit twee torens, een oplopend tot 120 m (393 ft) -tall en de andere reikt tot 220 m (721 ft) (Credit: Chao Zhang)

Het Shenzhen Energy Mansion, dat ook betrokken was bij Transsolar en Arup, werd in gebruik genomen na een architectuurwedstrijd in 2009 en de bouw begon in 2012 (Credit: Chao Zhang)

Het ongebruikelijke ontwerp van het Shenzhen Energy Mansion geeft het een ander uiterlijk, afhankelijk van waar men het bekijkt (met dank aan Laurian Ghinitoiu)

De voortreffelijke ruimtes van het Shenzhen Energy Mansion bieden vergaderzalen, executive clubs en personeelsfaciliteiten met een fantastisch uitzicht op de stad (met dank aan Laurian Ghinitoiu)